НОВИНИ

„УРОК” С НАГРАДАТА ИНГМАР БЕРГМАН ЗА ДЕБЮТ

06/02/15

Режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечелиха наградата "Ингмар Бергман" за филмов дебют на един от най-големите скандинавски кинофестивали - в шведския град Гьотеборг.
Отличието им беше присъдено от жури, в чийто състав беше и носителят на "Златна палма" за най-добър актьор Мадс Микелсен.
Наградата "Ингмар Бергман" вече се връчва за седми път, като неин създател е самият Бергман. Той беше почетен председател на фестивала в Гьотеборг до смъртта си през 2007 г.
Филмът "Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е една от малкото ленти с награда от престижния кинофестивал, които не са създадени от скандинавски автори.
В мотивите на журито за наградата се казва: "Благодарение на ритъма на монтажа, естественото осветление и изключителната актьорска игра, която стои напълно естествено на екран, "Урок" е постигнал качество, за което трудно може да се повярва, че е на дебютен филм."
Актрисата Маргита Гошева (на снимката в кадър от филма), която изпълнява ролята на провинциалната учителка Надежда, която иска да разбере кой е училищният крадец, беше сред гостите на фестивала. Във филма й партнират Иван Бърнев и Стефан Денолюбов. Режисьорите са Кристина Грозева и Петър Вълчанов, а оператор е Крум Родригес.
Филмът на Грозева и Вълчанов е замислен като първи от трилогия, която ще разказва за "малките герои": хора, изскубнали се поне за миг от примката на делника в името на нещо по-значимо.
Наградата от Гьотеборг за "Урок" е поредното отличие за авторите от престижни филмови фестивали - Сан Себастиан, Торонто, Варшава, Токио, Солун.