НОВИНИ

Изложба за Джеймс Баучър, представена в Ирландия

01/12/08
На 27 ноември в университета на град Лимърик, се състоя официално откриване на документалната изложба на държавна агенция „Архиви”, посветена на живота и делото на ирландския журналист и кореспондент на британския „Таимс” в София /1890-1915 г./, Джеймс Баучър, чието родно място се намира в графство Лимърик. Експозицията се представя, след като вече бе показана в столицата Дъблин през миналия септември, във връзка  честването на 100 годишнината от обявяването на независимостта на България. 
Изложбата бе открита от президента на университета г-н Дон Бари и посланика на България в Ирландия Емил Ялнъзов. В словото си г-н Бари изтъкна уникалния характер на експозицията, която хвърля светлина върху участието и приноса на видния ирландец в историческите процеси в България и на Балканите в края на 19 и началото на 20 век. Той изрази надежда, че животът и делото на Джеймс Баучър, които са широко известни в България, ще получат дължимото признание и популярност в неговата родина  Ирландия.
Изложбата бе посрещната с голям интерес от присъстващите преподаватели, студенти и представители на местната общественост.
По покана на българския посланик в откриването участваха и двама представители на рода Баучър-Хейз от графство Лимърик.
Проявата бе организирана от българското посолство в Дъблин съвместно с университета в Лимърик, съгласно Плана на Комуникационната стратегия за ЕС.