НОВИНИ

С ИЗЛОЖБАТА „СИЛАТА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО- СЪДБАТА НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ” В ПАРЛАМЕНТА БЕ ОТБЕЛЯЗАН МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКОСТА И 70-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА АУШВИЦ-БИРКЕНАУ

28/01/15

 

На 28 януари в Народното събрание беше отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.  „Взаимното разбиране и уважение беше ключът към спасяването на българските евреи. Това взаимно разбиране е ключът и към бъдещето ни”, заяви Председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на изложбата. Тя отбеляза, че при едно от най-важните събития в историята на нашия ХХ век – спасяването на българските евреи, българските граждани, Църквата  и политическият елит са успели, защото са били единни в усилията си да спрат човеконенавистната машина на унищожението.

В своето обръщение към присъстващите на откриването народни представители, общественици, чужди дипломати, представители на Църквата и на конфесионалните общности министърът на външните работи Даниел Митов отбеляза, че „когато имаме обективен прочит на българската история, можем ясно да погледнем Европа очи в очи и да заявим, че в онези кръвопролитни времена сме се изправили срещу чудовищната машина на изтреблението”.

Днес трябва да препотвърдим ангажиментите си и да положим усилия за ограничаването и елиминирането на нетолерантността и антисемитизма в частност”, изтъкна министър Митов. Това е и благородното послание на представената изложба „Силата на гражданското общество – съдбата на евреите в България”, чрез която отдаваме почит на онези българи, които в години на тежки изпитания са имали куража и доблестта да направят моралния избор в защита на принципите и ценностите на хуманизма и толерантността, на върховенството на закона, на личностите – стожери на добродетелта като висш принцип във всяко свободно общество – посочи външният министър.

Историята за спасяването на българските евреи е за избора, който неизменно стои пред всеки един от нас. Да помним миналото си, да вярваме, че злото може да бъде победено и  освобождаването на „Аушвиц-Биркенау” преди 70 години е памет за това колко ценна е свободата и колко силни и единни трябва да бъдем, за да я браним”, каза в заключение министър Даниел Митов.

В обръщението си към присъстващите посланикът на Израел г-н Шаул Камиса Раз посочи важността на Международния ден за почит към жертвите на Холокоста и светлият пример на съпротивата на българската общественост срещу идеята за унищожението.

След откриването на експозицията бяха положени цветя на мемориалната плоча до сградата на Парламента.

Организатори на отбелязването на Международни ден в памет на жертвите на Холокоста са Народното събрание и Посолството на Държавата Израел в София, съвместно с Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, Организацията на евреите в България „Шалом” и СУ „Св. Климент Охридски”.

Експозицията „Силата на гражданското общество – съдбата на евреите в България” е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи със съдействието на Центъра за еврейски изследвания към СУ „Св. Климент Охридски”.

Тя е съставена от 24 пана с фотографии, факсимилета и текст, проследяващи  събитията на международната сцена, позицията на официалните власти и ответните действия на българската общественост в защита на българските евреи.

От създаването й през 2008 година изложбата е имала над 40 представяния на четири континента. През 2013 година – когато България официално отбелязва годишнината от паметните събития – тази експозиция беше централна проява от програмата на българските мисии в чужбина.

 

Репортаж от събитието

Пълният текст на обръщението на министърът на външните работи:

 

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДЕНЯ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ХОЛОКОСТА И 70-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО
НА АУШВИЦ-БИРКЕНАУ
28 ЯНУАРИ, 11.30 Ч. – НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Слово на министър Даниел Митов




Уважаема госпожо Председател на Народното събрание
Уважаеми господа депутати,
Уважаеми господин Посланик на Държавата Израел,
Ваши превъзходителства,
Дами и господа,

Днешното събитие, посветено на Деня на възпоменание на жертвите на Холокоста – 27 януари и 70-та годишнина от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, отбелязва не просто дата от календара на европейската и световна история. Воденето на политика, мотивирана етнически и религиозно, е една от най-суровите грешки, които човечеството е допускало. Затова категоричното отхвърляне на всякакви форми на расизъм трябва да утвърждаваме всеки ден, а не просто да посочваме една дата от календара, която да „побира” и да „изкупува” греховете на тоталитарните режими.
Днес, след повече от половин век от катастрофалните за човечеството събития, от този безпрецедентен акт на омраза към различния, светът отново е свидетел на ярки прояви на нетолерантност и на антисемитизъм в частност. Тревогата на международната демократична общност е огромна. Десет години след решението на Генералната асамблея на ООН да определи 27 януари като ден на възпоменание на жертвите от Холокоста, антисемитизмът и проявите на религиозна нетърпимост взривиха отново света. В съвместно заявление, прието по време на неформалното заседание на Общото събрание на ООН на 22 януари 2015 г., държавите членки, сред които и България, припомниха, че решимостта да се унищожат условията, причинили Холокоста, е била водещ принцип за основателите на тази организация преди 60 години. Призивът към всички нас е да препотвърдим своите ангажименти и положим усилия да се елиминира антисемитизмът във всичките му съвременни форми.
Няма как обаче да изпълним тази мисия и да гарантираме достойното си съвместно бъдеще, ако си позволим да „криволичим” или да отсъстваме в равносметката за общото ни европейско минало. Само познавайки предхождащия ни опит, включително и неговите тъмни и срамни пътеки, ние ще осигурим бъдеще на нашите наследници, в което те няма да имат повод да се срамуват от нас.
Когато имаме пред себе си един обективен прочит на българската история обаче, днес, ние можем ясно да погледнем Европа „очи в очи” и да заявим, че в онези полудели от насилие и кръвопролития времена, точно българският народ се е изправил срещу чудовищната машина на антисемитизма. Европа е такава, каквато я познаваме днес, не само заради своите грешки, но и заради своите достойни постъпки, неизменна част от които е приносът на българския народ в съхранението на неговите еврейски съграждани.
Това е и благородната задача на представената тук изложба „Силата на гражданското общество – съдбата на евреите в България”. Чрез нея ние отдаваме почит на онези българи, които в години на тежки изпитания са имали куража и доблестта да направят моралния избор в защита на принципите и ценностите на хуманизма и толерантността, на върховенството на закона, на личностите – стожери на добродетелта като висш принцип във всяко свободно общество.
Историята за спасяването на българските евреи не е история за добрите и лошите народи. Тя е за избора, който неизменно стои пред всеки един от нас. Отговорността не е само на правителствата. Тя е на всеки човек. Тъкмо тази ренесансова ценност е в основата на либералната демокрация. Универсалният характер на посланието за силата на свободния дух прави изложбата особено актуална днес. Събитията от последните дни – атентатите в Париж и безпрецедентният за този век милионен Марш на солидарността в сърцето на демократична Европа – Париж, трябва да ни върнат вярата, че съвременното гражданско общество не е загубило своята чувствителност към границите на толерантността, към непреклонността му да отстоява най-висшите човешки ценности, към смелостта му да брани демократичните права и свободи.
Тази изложба е един урок за трудния път в отстояването на ценностите. Това е урок по съпричастност, в който българският народ не само че не стои на задната скамейка, но със самочувствие може да преподава на другите. Но най-сетне, това е урок за силата на свободния човек да променя хода на историята към по-добро.
Дами и господа,
Да помним миналото си, да вярваме, че злото може да бъде победено и, че освобождаването на „Аушвиц-Биркенау” преди 70 години, е памет за това колко ценна е свободата и колко силни и единни трябва да бъдем, за да я браним!