НОВИНИ

ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРСКА НАУЧНА КНИГА“ В МОСКВА

22/12/14

От 31 октомври до 16 ноември 2014 г. в Българския културен институт в Москва е представена изложбата „Българска научна книга“, организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Руската държавна библиотека за чуждестранна литература „М. И. Рудомино“ (ВГБИЛ).

Откритата в навечерието на Деня на народните будители изложба показва издания, публикувани през последните две години от университетските издателства, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Академичното издателство „Проф. Марин Дринов“ и няколко регионални библиотеки. Изложбата е посветена на големия учен и приятел на България академик Дмитрий Сергеевич Лихачов.

Книгите, предоставени за изложбата, са в областта на историята и културата на България, етнографията, опазването на културното ни наследство, архитектурата, мениджмънта и управлението на риска, интелектуалната собственост и медиапланирането, информационните технологии, информационните ресурси, управлението на библиотеки, музеи и информационното им осигуряване. В експозицията са включени монографии на наши изтъкнати учени, изследователи и политици.

Изложбата на българска научна книга се организира в рамките на Договора за международно сътрудничество между УниБИТ и ВГБИЛ и научноизследователския проект „Четенето в реална и електронна среда. Мотивация и опит на библиотеките и образователните институции“. Изпращането на книгите в Москва е осъществено със съдействието на Културния институт към министъра на външните работи на Република България.

След представянето им на изложбата, книгите са подарени на Библиотеката за чуждестранна литература и Българския културен институт в Москва.