НОВИНИ

„Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България”, представена в Министерството на външните работи

27/11/08

Изложба „Силата на гражданското общество:Съдбата на евреите в България” събра на 26 ноември 2008 г. в МВнР дипломати, общественици, представители на еврейската общност в България, учени и изследователи на събитията през 1943 г.

Общественият протест и действия срещу решението на българското правителство за депортиране на евреите от България през 1943 г. са не само израз на силна гражданска съвест, но и трябва непрекъснато да напомнят какви решения не би трябвало да бъдат взимани, подчерта заместник-министър председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин, който откри изложбата.  Проявата е в рамките на Европейската година на междукултурния диалог, когато България отбелязва и своята 100 годишна независимост. Министър Калфин изтъкна още, че експозицията е проект, който със своите послания препраща към инициативата на ООН „Алианс на цивилизациите”,  в която България е активен участник. Изказа пожелание изложбата да бъде приносът на МВнР към диалога за толерантност и уважение на културните и религиозни свободи.

В обръщението си към присъстващите директорът на Културния институт д-р Людмила Димитрова посочи, че откриването на тази  изложба именно в институцията, ангажирана с формулирането и изпълнението на външната политика на България, не е случайно. По думите й, посланието на документалната експозиция е, че понякога взети външнополитически решения могат да бъдат променени от гражданското общество, когато то е достатъчно силно да отстоява вярата в принципите на справедливостта, хуманността и съпричастността. Тя благодари на Центъра за еврейски изследвания към СУ „Св. Климент Охридски” и специално на д-р Албена Танева и проф. Танев, благодарение на които експозицията е факт. По думите й мобилната експозиция ще бъде показана в Европа и света, както и в България.

Това не е история за добри и лоши народи, а история за добри и лоши решения и последствията от тях, подчерта д-р Танева при представянето на изложбата.

В емоционално слово д-р Емил Кало  сподели своето отношение към темата, подчертавайки че за да отдадем дължимото на факта за спасението на българските евреи - трябва да показваме и на себе си и на целия свят, че в тази, често тъпкана България, живее един народ, който няма равен на себе си. Можем ли да го покажем този народ в паметник? Колко голям трябва да е този паметник?

Изложбата съдържа 21 пана с фотографии, факсимилета и текст, който проследява как се развиват събитията – на международната сцена, позицията на официалните власти и ответните действия на българската общественост по за последователността на действията и паралелните обществено-политически процеси в България и света по това време.