НОВИНИ

ЕКСПОЗИЦИЯ „10 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ В НАТО”, ПРЕДСТАВЕНА В СЕУЛ

15/12/14


Откриване на две изложби - документална и плакатна, изготвени със съдействието и предоставени от Културния институт по повод 10-тата годишнина от членството на България в НАТО, се състоя на 15 декември в галерията на Корейската фондация в Сеул.

Документалната изложба проследява някои от значимите моменти по присъединяването на България в НАТО и последващото развитие в периода 2004 г.- 2014 г.

Плакатната изложба представя творческия поглед на студенти и докторанти от специалностите „Плакат и визуална комуникация”, „Книга и печатна графика” и „Рекламен дизайн” в НХА върху промяната в сферата на сигурността и отбраната  

Експозицията бе открита от българския посланик в Република Корея г-н Петър Андонов, който определи членството на България в НАТО като фундаментален външнополитически приоритет и ключов фактор в осигуряването на сигурността и суверенитета на страната. Също така подчерта добрата възможност двете изложбите да бъде показани в Република Корея, която е партньор на НАТО и има Програма за индивидуално партньорство и сътрудничество със Северноатлантическия пакт.

Приветствия произнесоха и г-жа Кюм-джин Юн, вицепрезидент на Корейската фондация и г-н Дже-мин Джонг, президент на Корейската културна асоциация. На церемонията по откриването присъстваха ръководителят на Делегацията на ЕС в Сеул- посланик Томаш Козловски; директорът на дирекция „Международно културно сътрудничество” в Министерство на културата на Република България- г-жа Деяна Данаилова, посланици, военни аташета от страните-членки и партньори на НАТО, представители на Министерство на външните работи и на Министерство на националната отбрана на Република Корея.

Експозицията ще бъде отворена за посещение до 19 декември.