НОВИНИ

"ПОСЛЕДНИТЕ ЧЕРНОМОРСКИ ПИРАТИ" В ЕВРОПЕЙСКИ ФИЛМОВИ ДНИ В ТУРЦИЯ

05/12/14

Европейски филмови дни, посветени на човешките права се организират за четвърта поредна година в Турция. Началото на филмовата панорама, включваща представянето на 20 филма от европейски страни и Турция в 6 турски града е 10 декември 2014 – Международния ден за защита на човешките права. Европейските филмови дни се организират с подкрепата на Делегацията на ЕС в Турция.


За програмата на дните Държавният културен институт и Посолството на Р България в Анкара предоставят – със  съдействието на продуцентите „Агитпроп” - филма „Последните черноморски пирати”.
Документалният пълнометражен дебют на Ваня Райнова и Светослав Стоянов е удостоен с 9 награди от 50 фестивала, спечели и интереса на българската публика. Филмът е заснет в местността Кара Дере – едно от малкото останали „неусвоени” от туристически строителен бум. По парадоксален начин и с много хумор е разказана историята на едно изгубено съкровище, което двадесет години капитан Иван-Джака и неговия екипаж се опитват да го открият.Оказва се, че оазисът на мечтите и алкохолните забавления е на път да изчезне и ставаме свидетели на разпадането на тази странна общност. Една класическа история за „малкия човек” – преди да са се задвижили механизмите, които ще го отпратят в нищото.