НОВИНИ

Програмата “Пътуващи изложби” на Държавния културен институт

17/01/08

В програмата “Пътуващи изложби” на Държавния културен институт са включени осем експозиции, с които ще бъде обогатен културният календар на българските дипломатически мисии.

“Кирилицата” – колекция картини на пловдивски художници, събрани около общата тема за българската азбука. Проектът  е реализиран по инициатива на областния управител на Област Пловдив и ще бъде представен в Брюксел, Мадрид, Баня Лука, Анкара, Одеса, Киев, български мисии в Северна, Южна Америка и Азия.

Фотоизложбата “Традиции” на Александър Михайлов ще бъде показана в над двадесет дестинации по света, сред които Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Торонто, Отава, Монреал, Токио, Техеран, Анкара, Бейрут, Рим, Дъблин, Мюнхен и др. Този документален поглед към уникални традиции и ритуали ще бъде придружен с каталог.

Експозицията от  стари географски карти “Европа за България”от колекцията на д-р Симеон Симов,  представя България и Европа от античността до Възраждането. Тя ще бъде представена в редица европейски градове и в съседни на България държави. Интересен акцен е нейното представяне в Постоянното представителство на Европейската комисия в Одрин през май 2008, където историческото наследство на България ще бъде представено и с изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО”.

Фотографската експозиция „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО”, ще бъде показана в Кралския музей в Торонто. Тази колекция се радва на изключителен интерес, като сред дестинациите на нейното представяне са Шанхай, Канбера, Сантяго де Чили, няколко европейски столици.

Графичните колекции на Държавния културен институт – “Графики от Петото Международно триенале на графиката", София 2007”, и изложбата “Екслибриси” ще бъдат изложени в престижни културни средища като Кралската библиотека на Мадрид, музеи в Хелзинки, Талин и Кишинев, Копенхаген, Прага, Варшава, Южна Америка.

Денят на Земята – 22 април в Атина ще бъде посрещнат от българското посолство в гръцката столица с експозицията “КарикаТуристи" - проект на  Дома на хумора и сатирата в Габрово и Дирекция "Национален Парк - Централен Балкан". Изложбата провокира с творческата позиция по темата за опазването на природата, предложена от едни най-добрите български и чуждестранни карикатуристи. Чрез творчеството на тези автори България ще се представи и в Постоянното представителство на страната ни към ООН в Женева.