НОВИНИ

ФИЛМОВИ ПРЕЗЕНТАЦИИ В КАНАДА

02/12/14

  Европейският филмов фестивал е ежегодна традиция и едно от най-престижните събития в Отава, Торонто и Ванкувър, фокусирано върху представянето на културата на страните от ЕС. Организаторите се стремят да увеличат авторитета и конкурентността на проявата в рамките на богатия културен афиш на канадските.

  В Отава и Ванкувър събитието се организира от Канадския филмов институт и Делегацията на ЕС в канадската столица. В Торонто фестивалът се провежда със съдействието на неправителствената организация „Филмов фестивал на страните от ЕС”.

  През втората половина на ноември 2014 година в Канада са прожектирани общо 28 филма от всички страни-членки на ЕС. Те са представени от културните институти и дипломатическите служби на европейските страни.

   Българският филм „Джулай ” на режисьора Кирил Станков беше представен на 17 ноември в столицата Отава, където прожекцията предизвика голям интерес сред местната публика. Многобройните зрители, сред които дипломати, културни деятели, представители на българска общност и канадски граждани, бяха приветствани от посланик Николай Милков. Преди началото на филма бе излъчено кратко обръщение на режисьора, което е специфична за този фестивал форма на комуникация.

   Филмът беше излъчен по същото време в кинозалата на „Роял Синема”, Торонто. Преди прожекцията, той бе представен от генералния консул на Република България в Торонто Иво Мускуров и от Елица Йорданова, ръководител на асоциацията Български фестивал на изкуствата в Канада. Филмът беше посрещнат с интерес от публиката, представена предимно от българската общност.

   Успехът на събитието и големият интерес дават повод на организаторите да планират европейски кинофестивал в Квебек през 2015 г., представящ филмовото изкуство на страните членки на ЕС пред френскоезичната канадска публика. Такъв вече е в процес на планиране от страна на Канадския филмов институт, Делегацията на ЕС в Отава и посолствата на страните членки на ЕС.

   На снимката кадър от филма „Джулай”