НОВИНИ

СВЕТЛИНАТА НА БУКВИТЕ В НИКОЗИЯ

02/12/14

През месеците октомври и ноември в Никозия се проведоха редица културни събития, организирани със съдействието на посолството на Р България. През октомври посланик Христо Георгиев участва в представянето на подготовката за проявите в рамките на програмата „Пафос – Европейска столица на културата 2017”. Сред разглежданите темите е сътрудничеството с град Пловдив, номиниран за културна столица на Европа през 2019 г.

Посолството взе участие в Европейския ден на езиците като представи част от изложбата „Светлината на буквите” на Държавния културен институт към МВнР в кампуса на Кипърския университет на 17.10.2014 г. Освен изложбата на щанда на посолството бяха изложени книги, посветени на славянската азбука и нейните създатели Светите братя Кирил и Методий. Сред посетителите бяха министъра на културата на Република Кипър Костас Кадис и ръководителя на делегацията на Европейската комисия в Кипър Георгиос Маркопулиотис.

Планираните за края на тази и през следващата 2015 г. съвместни инициативи на посолството с представители на местни организации и правителството на Кипър ще допринесат за представянето и популяризирането на българската култура в Кипър. Част от тях са съвместни инициативи във връзка с опазване на културно-историческото наследство, представяне на проекта “ОЛКАС” - документален филм и изложба представящи пътуване, което започва от Солун, следвайки крайбрежието на България, Румъния, Украйна и Грузия и завършва в Истанбул в България, концерти и участия на български изпълнители във фестивали и други.