НОВИНИ

Одрин открива реставрирания Екмекджизаде кервансарай като регионален културен център

24/11/08

На 20 ноември, 2008г. в Одрин беше открит реставрирания Екмекджизаде Ахмед паша кервансарай, превърнат в регионален мултифунцконален културен и обществен център. Ремонтът на този изключителен паметник на османската архитекура, дело на архитекта Седефкер Мехмет Ага - проектирал Синята джамия в Истанбул, е реализиран благодарение на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция на ЕС.

Церемонията по откриването беше в присъствието на управителя на Одринска област, представители на ЕК в Турция, представители на турския парламент и министерството на културата и туризма на Република Турция, дипломатическия корпус, журналисти и общественици. От българска страна на събитието бяха поканени представители на Генерално консулство в Одрин, на Областните управи на Ямбол, Хасково и Бургас, представители на Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Официално приветсвие поднесе Генералният консул на Р България в Одрин господин Ангел Ангелов.

Церемонията по откриването на реставирания регионален културен център Екмекджизаде Ахмед паша кервансарай беше съпътствана с музикални и танцови изпълнения на детски ансамбли от Одрин и Ямбол.