НОВИНИ

Концерт на български виртуози в Стокхолм отбелязва 100 години от рождението на Борис Христов и 100 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Швеция

15/10/14
В една от най-престижните зали на Швеция – в "Концертхюсет”, на 10-ти октомври с концерт бяха отбелязани две събития – 100 години от рождението на Борис Христов и 100- годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Швеция. Солисти на концерта бяха три българки - Елмира Дърварова, концертираща цигуларка и първата жена – концертмайстор в историята на Метрополитен Опера, мецосопраното Вяра Трендафилова и концертиращата пианистка Антонина Бонева.
Пред повече от 250 гости – сред които дипломати, представители на посолствата от четири континента и стотици шведски и български почитатели на класическата музика – изтъкнатите български виртуози изпълниха произведения от Шопен, Чайковски, Маскани, Масне, Шпор, както и на новооткритата шведска композиторка Аманда Майер, чиято соната е намерена наскоро от Елмира Дърварова. Записът на произведението в изпълнение на Е. Дърварова е номиниран за наградата "Грами", а представянето на сонатата пред шведска публика - след концерти в Ню Йорк, Берлин, Париж, Токио, Москва - се случва за първи път именно в рамките на организирания по повод годишнините концерт.
В приветствието си към гостите, сред които бяха бившите посланици на Швеция в България Стен Аск, Бертил Рут, настоящият посланик със седалище Стокхолм - Хелена Пилсас-Алин, държавният секретар в МВнР по въпросите на търговията Ева Валдер, председателката на Стокхолмския парламент Маргарете Бьорк, българският посланик в Швеция Светлан Стоев отбеляза ролята на културата като неизменна част на дипломатическите отношения. Съвместното отбелязване на годишнината от дипломатическите отношения и 100 годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов с концерт от подбрани произведения класическа музика, е пример за успешното прилагане на практиките на културната дипломация в международните отношения.
Във фоайето пред концертната зала е представена и документална изложба от българските архиви, показваща факти от развитието на дипломатическите отношения между България и Швеция през последните 100 години. Автор на проекта е българската Държавна агенция на архивите в сътрудничество с ДКИ към МВнР. През 2015 г. изложбата ще има свое официално представяне, когато се навършват 100 години от откриването на първата българска легация в Стокхолм, когато първият български пратеник Александър Греков връчва акредитивните си писма на шведския крал Карл Густаф V.
 
Проявата отбелязваща двете годишнини е осъществена по идея на българското посолство в Стокхолм, с подкрепата на ДКИ към МВнР, МК и в сътрудничество с Шведското дружество за култура и музика с идеална цел ,,Operissimo InternationellIdeell Förening”.