НОВИНИ

РОМАНЪТ "ВЪЗВИШЕНИЕ" НА МИЛЕН РУСКОВ С ЕВРОПЕЙСКА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА 2014

08/10/14
Романът на писателя Милен Русков "Възвишение" от 2011 г. се нареди сред 13-те лауреата на Европейската награда за литература  - 2014 година. Те бяха публикувани на сайта на отличията. Всеки един от 13-те автори получава не само парична награда в размер на 5000 евро, но и допълнителна реклама и международно внимание, което подпомага публикуването на книгите им в различни страни. Техните издатели също така могат да кандидатстват за европейско финансиране, с което спечелилите книги да бъдат преведени на различни езици и така да достигнат до нови пазари.
Официалното връчване предстои на 18 ноември в Брюксел.
Останалите лауреати тази година са Бен Блуши от Албания, Ян Немеч от Чехия, Макис Цитас от Гърция, Одни Айр от Исландия, Янис Йоневс от Латвия, Армин Йори от Лихтенщайн, Пиер Мейлак от Малта, Огньен Спахич от Черна гора, Маренте де Моор от Холандия, както и по един автор от Сърбия, Турция и Обединеното кралство.
Европейската награда за литература е основана през 2009 г., като от тогава досега Европейският съюз е финансирал превода на 56 от общо 59-те носители на отличието на 20 различни езика. Общият брой на преводите е 203, което означава, че средно всяка книга е била преведена между 3 и 4 пъти. Носителите на наградата се ползват с привилегии и при представянето им на големи международни литературни панаири като този във Франкфурт, Лондон, Гьотеборг и фестивала Passaporta в Брюксел.
"Възвишение" на 48-годишния Русков получи наградата "Златен век" на Министерство на културата, както и националната награда "Христо Г. Данов" (2012) и националната награда на "Елиас Канети" през 2013 г. Същата година бе и сред номинираните за роман на годината на Национален дарителски фонд "13 века България".
Историята във "Възвишение" връща читателя в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – т.е. малко революционери, малко разбойници, – участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност – "конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка", по израза на Стоян Заимов. Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно.
Преди "Възвишение" Русков, който се изявява и като преводач от английски език, издава още "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004), който разказва за някои окултни практики по време на Възраждането и получава награда "Южна пролет" за дебют. През 2008 г. излиза и романът "Захвърлен в природата" (2008), който описва популяризирането на тютюна в Европа и употребата му от испанския доктор от Севиля Николас Монардес. Книгата е удостоена с награда ВИК за роман на годината и е преведен и издаден на английски в САЩ от Open Letter Books под името Thrown into Nature през 2011 г.