НОВИНИ

България - фокус на международен форум на изкуства в Корея

26/09/14

Съвременното българско визуално изкуство е акцент в програмата на първото издание на Eurasia Art Express Project, което се провежда в град Деджон, Република Корея между 24 и 30 септември 2014 г.

«Ориент Експрес» е темата, избрана за пилотното реализиране на фестивала.През артистичния поглед на автори от повече от десет страни, е разгледана многопластовата връзка между Европа и Азия. Представени са проекти на артисти, работещи в различни жанрове на визуалните изкуства, от България, Румъния, Унгария, Финландия, Русия, Япония, Китай, Корея, Монголия и др.

По инициатива на българската Фондация „Дома Арт” творби на осем млади и иновативни български визуални артисти са представени на арт форума, позиционирани като фокус в програмата му. Това са Борис Праматаров, Калия Калъчева, Вито Валентинов, Милен Радев, Калоян Илиев-Кокимото, Петко Дурмана, Петя Савова и Ясен Згуровски. Техните работи разглеждат взаимодействието между двете култури – българската и корейската, засичайки пресечните точки помежду им - в миналото и днес, с чувствителността на съвременния индивид и творец.

При откриването на фестивала българският посланик в Република Корея Петър Андонов произнесе поздравително слово, в което благодари на проф. Хур Канг, изпълнителен директор на фестивала, и на ръководителите на Фондация „Дома Арт” - Мартина Стефанова и Дойчин Котларов, организирали представянето на съвременно българско изкуство и култура.