НОВИНИ

ЕПОХАТА НА ЦАР САМУИЛ

10/09/14

По повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, Държавният културен институт включи в своята програма "Пътуващи експозиции" изложбата "НЕНАДМИНАТ ПО СИЛА И НЕНАДМИНАТ ПО ХРАБРОСТ“ БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР САМУИЛ († 1014). Проектът е дело на екип от учени и изследователи от Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" и  Национален археологически институт с музей към БАН. Експозицията е включена в официалната програма за честване на годишнината в България. Тя ще бъде открита на 2 октомври 2014 в СУ" Св. Климент Охридски", след което ще се представи и в страната. 

 24 богато илюстрирани пана разказват за драматичната епоха от последните десетилетия на Първото българско царство. Проследяват се обратите в устояване на българската държавност, победите и пораженията под натиска на Византия. Представени са археологически находки и епиграфски паметници, илюстрации от хроники, възстановки и макети на местата, свързани с царуването на Самуил.

По решение на Инициативния комитет за честването на годишнината, проектът е предоставен на ДКИ за популяризиране на делото на цар Самуил в чужбина. 

експозицията