НОВИНИ

„Истини и миражи” изложба на видео изкуство от турски артисти на „Шипка” 6

10/11/08
Изложбата - „Истини и миражи” – съвременно турско видео изкуство беше открита в петък, 7 ноември от посланика на Република Турция Н.Пр. г-н Мехмед Тугрул Гюджюк  и председателят на СБХ проф. Ивайло Мирчев. Експозицията може да бъде видяна до 23 ноември на втория етаж в експозиционния център на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6.
Организатори са СБХ, Музейната асоциация на скулптурата и живописта и Фестивал „Процес-пространство”. Държавният културен институт към министъра на външните работи е сред организациите, които подпомагат реализирането на експозицията.
Публиката ще види творби на деветнадесет автори, работещи в областта на видео изкуството и неконвенционалните форми в Турция. Куратори са госпожа Гьонул Нюоолу и Димитър Грозданов.
Съвременното турско в частност видео изкуството в Турция, е социално с акцент върху универсалните стойности на понятието. Може да се каже, че това е видео изкуство на диалога и то на вътрешния диалог, който проличава независимо от това дали видеата са по-скоро документални, ангажирани с всекидневния живот и неговите явления или по-артистични – синтезиращи контурите на вътрешния душевен пейзаж. Интересен факт е и участието на Ергин Чавушоглу, роден в България и завършил Националното училище за изящни изкуства – София.
Изложбата „Истини и миражи” ни дава възможност чрез специфичн изразни форми да създадем истината за себе си и да оживим миражите си за света, казва българският куратор на изложбата Димитър Грозданов.
Сред авторите, участващи в изложбата са Айше Лю, Башак Каптан, Елиф Йонер, Ергин Чавушоглу, Ферхат Йозгюр, Гюнеш Тюркол, Хатидже Карадаг, Кезбан Арча Батъбеки и др.