НОВИНИ

Изложбата „Проф. Иван Шишманов и Обединена Европа” представена в Будапеща

11/06/14
На 17 юни 2014 г. в Националната библиотека за чуждоезична литература в Будапеща бе открита изложбата „Иван Шишманов и обединена Европа“, посветена живота и богатото наследство на изтъкнатия български учен, етнограф, културолог, политик и дипломат, един от първите визионери на обединена Европа.
Експозицията „Иван Шишманов и обединена Европа“ е организирана със съдействието на Културния институт към министъра на външните работи на Р България и ще бъде представена до 29 юни.
Изложбата е част от публичните дейности на посолство Будапеща в подкрепа на развитието на българистиката в Унгария,  популяризиране на приноса на България за развитието на културното многообразие в Европа, представяне на значимите български личности в европейската история и идеята за обединена Европа.
Изложбата бе открита от г-жа Людмила Димитрова, директор на  Културния институт и от г-жа Бисерка Бенишева, извънреден и пълномощен посланик на България в Унгария, които представиха основни моменти от дейността и приноса на проф.Иван Шишманов. Посочена беше и връзката на академичната дейност на Шишманов с делото на видния унгарски етнограф Феликс Каниц. Беше подчертано, че посланията на българския визионер към европейските граждани са актуални и в съвременното общество.
В програмата на откриването на изложбата бе представен и документалният филм на БНТ „Преди началото“. Сред гостите бяха представители на дипломатическия корпус, на унгарски институции, на българската общност, преподаватели и студенти-българисти в университетита ЕЛТЕ в  Будапеща.
Г-жа Л.Димитрова подари на Националната библиотека за чуждоезична литература книгата на доц. Румяна Конева „Иван Шишманов и обединена Европа”, а посланик Б.Бенишева подари книги, предоставени от Министерството на образованието и науката в подкрепа на развитието на българистиката в Унгария, сред които книгата с изследвания и студии на проф.И.Шишманов „От Паисий до Раковски“, с илюстрация от Феликс Каниц. Книгите ще попълнят фонда на българската секция на Националната библиотека за чуждоезична литература в Будапеща, отчитайки ролята й за представяне на чуждестранното езиково и културно многообразие в Унгария.