НОВИНИ

Среща по проекта “Красива наука” в Истанбул

27/10/08
В периода 23-25 октомври 2008 г. група от десет млади български учени участва в работната среща в рамките на проект “Красива наука” в Истанбул. Проектът се реализира от Британския съвет и има за цел да популяризира работата на млади и перспективни учени и да създаде мрежа от контакти. Представители на научната общност от страните от Югоизточна Европа, Черноморския регион, Австрия, Израел и Великобритания участваха в семинари, публични презентации и дебати.
За българския екип Държавният културен институт към Министерството на външните работи съвместно с Генералното консулство в Истанбул организира среща в Българската Екзархия в квартал Шишли като специално събитие за отбелязване на годишнината от независимостта на България. Гостите присъстваха на тържествената литургия за деня на Свети Димитър Солунски и имаха възможност да се запознаят и разговарят с представители на българската общност в Истанбул (т.нар. цариградски българи). В приветствените думи беше подчертана историческата роля на Българската екзархия и българската общност в Цариград за отстояването на църковната независимост и образователна система в българските земи.
Екип на Българска национална телевизия подготвя филм за българското участие в проекта „Красива наука” и посещението в Екзархията.