НОВИНИ

С концерт „Величието на българските гласове” в Атриума на Европейския икономически и социален комитет, бе отбелязана 100-годишнината от рождението на Борис Христов

29/05/14
На 21 май 2014 г. в Брюксел в Атриума на Европейския икономически и социален комитет бе отбелязан вековният юбилей на знаменития български оперен певец Борис Христов. Честването бе в рамките на Националната програма за отбелязването на годишнината на Борис Христов и бе организирано от Министерството на културата съвместно с ЮНЕСКО и с институциите на ЕС, с подкрепата и на фондацията „Борис Христов“ в Рим. Присъства член на Кралското семейство на Белгия, принцеса Леа, зам.-министърът на културата В. Василев, ръководителят на Регионалното бюро на ЮНЕСКО в Брюксел г-жа М.-П. Рудил, около 30 посланика, пратеници от Париж и от Рим и общо около 300 гости.
Програмата включва общо седем изпълнения на двамата млади даровити певци -мецосопраното Катерина Груева и баритонът Иван Тирион, по репертоар, изпълняван и от Борис Христов. Финалният им дует от операта „Дон Жуан“ на Моцарт е вдигнал цялата публика на крака с нестихващи аплодисменти. Открита е изложбата „Молитвата на Борис Христов“ с автор д-р Магдалена Манолова и е прожектиран филмът „Писмо от Тоскана“ на режисьора Георги Тошев.

Освен на официалния сайт на институцията, запис от концерта е качен в YouTube.