НОВИНИ

За 24 май българските посолства отбелязват 100-годишнината от рождението на Борис Христов

29/05/14
Български дипломатически представителства в чужбина отбелязаха 100-годишнина от рождението на великия български бас Борис Христов на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.
В Йоханесбург за повода беше организирана музикално-художествена програма и представени аудио и видео записи, изготвени от „Общество Борис Христов” и предоставени със съдействието на Културния институт към МВнР.
Във Вашингтон се състоя празничен концерт за 24 май, организиран от Центъра на българската общност и Българското музикално общество във Вашингтон. Програмата на концерта включва документалния филм „Молитвата на Борис Христов”, както и класически изпълнения на пиано, цигулка и флейта на произведения на Брамс, Пабло де Сарасате, Димитър Наумов и Панчо Владигеров, изпълнени от местни български музикални таланти, представления на женския ансамбъл за български фолклорни песни „Орфея“ и български фолклорен танцов ансамбъл „Жарава“.
В Пекин българското дипломатическо представителство подготви съвместно с Радио Китай за чужбина специална уебстраница. На нея са публикувани предоставеният от Културния институт филм „Молитвата на Борис Христов”, както и информация за живота и творческия път на великия оперен певец. Годишнината беше отбелязана и по време на тържеството по случай 24-ти май, организирано в посолството на Република България в Пекин, на което присъстваха  много българи, учещи и работещи в Пекин.
Филмът е прожектиран и в сградата на българското посолство в Делхи. На събитието са присъствали студенти и преподаватели от Катедрата по славянска филология в Делхийския университет, завършили висшето си образование в български висши учебни училища индийски граждани, работещи с български партньори представители на индийските бизнес среди, временно пребиваващи в Индия български граждани и служители на българското посолство и др.
Последното до този момент мероприятие по повод вековния юбилей е провелият се на 26 май 2014г. в концертната зала на Kulturcasino Bern концерт на симфоничния оркестър „Симфониета“. Концертът е открит с приветствие на посланика на Р България в Швейцария д-р Меглена Плугчиева и с прожекция на изпратения от Културния институт към МВнР филм, открояващ приноса на българския бас в световната църковна музика.