НОВИНИ

Представяне на пътуващата изложба „Светлината на буквите” във Волгоград, Русия

26/05/14
От 2 до 7 май 2014 г. във Волгоград, в рамките на културния проект „Делфийски игри Волгоград – 2014“ се проведоха Тринадесетите младежки делфийски игри на Русия, включени в програмата „Година на културата на Русия“ и Първите открити младежки европейски делфийски игри, провеждащи се под патронажа на Международния Делфийски комитет и ЮНЕСКО. В Игрите участваха над 2500 участници от 25 страни и 93 региона и области на Русия.
На 4 май в рамките на културната програма на Делфийските игри във Волгоградския музей за изобразително изкуство на името на Иля Машков се откри изложбата „Светлината на буквите“ с лекция на члена на Международния Делфийски комитет чл.-кор. проф. Аксиния Джурова. Изложбата е посветена на честването през 2013г. на 1150 години от Великоморавската мисия на Св.св. Кирил и Методий. Тя е част от пътуващите експозиции на Културния институт към Министъра на външните работи и е организирана съвместно Центъра за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“.
На събитието присъстваха около 200 души. Придружена от лекция на специалист и оживена дискусия с участници в Делфийските игри, с професори и студенти от Волгоград и с художествената интелигенция на града, изложбата за пореден път показа своята ефективност.