НОВИНИ

Участие на България в Европейския филмов фестивал във Виетнам

22/05/14
По инициатива на българското Посолство в Ханой, България взе участие в тазгодишното издание на Европейския филмов фестивал във Виетнам с филма „Пътуване до Йерусалим” на режисьора Иван Ничев.
Събитието се проведе в периода 16-31 май 2014 г. В него участваха 14 страни-членки на ЕС. Българският филм бе представен с по две прожекции в столицата Ханой (17 и 20 май) и Хошимин (22 и 23 май) и с една в гр. Да Нанг (20 май).
На премиерата на 17 май в Ханой присъстваха десетки виетнамци, учили и работили в България, представители на дипломатическия корпус, включително посланикът на Израел в Ханой г-жа Мейрав Шахар, както и десетки виетнамски киномани. Интересът към българския филм бе по-голям от капацитета на киносалоните. Останалите прожекции също се радваха на успех.
Филмът е част от програмата на Културния институт в областта на киното и бе широко представен от българските посолства в чужбина в Европа и извън нея. Той бе един от акцентите в рамките на програмата за отбелязване на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи през 2013 г.