НОВИНИ

Вечер на славянските езици в Люблянския университет

22/05/14
На 20 май в Славистичната библиотека в Любляна се състоя Вечер на славянските езици  – най големият годишен преглед, с който приключва летният семестър на славянските филологически катедри и лекторати във Философския факултет на Люблянския университет.
На събитието присъстваха посланиците на повечето славянски държави, преподаватели, студенти и много гости. Тазгодишният преглед бе посветен на изобретателите и откривателите сред славянските народи. Ръководителят на катедрата по славистика проф. Николай Йеж поздрави с кратко слово присъстващите, изказаха се и представители на мисиите на славянските държави.
Българският лекторат, ръководен от проф. Лилия Илиева, представи чрез студентите Уршка Видмар, Юре Генде и Магдалена Цветкова презентация, посветена на такива бележити български изобретения като млечнокиселата бактерия, първият компютър, дигиталният часовник и шестият сърдечен тон.
Студенти от различните специалности по славистика представиха в кратки сценки и скечове занимателни моменти от историята на съответните народи и запознаха присъстващите с националната и международна значимост на славянските откриватели и изобретатели.