НОВИНИ

„Европейска нощ на музеите” 2014 г. в Министерство на външните работи

20/05/14
За седма поредна година Културният институт към Министъра на външните работи организира прояви в рамките на мащабната инициатива.
Верен на традицията да привлича широката публика към уникалния скулптурен парк на открито в двора на министерството и галерия „Мисията” чрез активно участие на посетителите, тази година Институтът организира две творчески работилници. 
Първата работилница -„Творците на 21 век” - започна от 15.00 часа в галерия „Мисията”. В нея деца, под ръководството на художника Иван Яхнаджиев, имаха възможност да рисуват по малко известни картини на големия български творец Златю Бояджиев, предоставени лично от неговата внучка Цена Бояджиева, която бе и специален гост на галерията. По време на творческия процес децата и техните родители имаха възможност да се насладят на изпълнение на живо на виолончело, а на финала, детските рисунки бяха подредени в изложба заедно с творбите на Иван Яхнаджиев, който сподели, че работилницата дава уникалната възможност на децата да пресъздадат по свой начин образите в картините на творец от мащаба на Златю Бояджиев, да го усетят по-добре.
Танцовата работилница „Първи стъпки” също привлече интереса на посетителите. Артисти, преподаватели и студенти от НБУ, водени от хореографа Росен Михайлов, бяха подготвили танцова импровизация, посредством която експонатите в Скулптурният парк,  бяха представени по един нетрадиционен начин – чрез живото човешко тяло и красотата на движението. Емоцията на това представление бе допълнена и от изнесената специална демонстрация на танца като терапия и начин човешкото тяло да се освободи от напрежението. Децата – като фокус и във втората работилница, също направиха своите „първи стъпки” в изкуството на танца.
Събитията се вписаха успешно в концепцията на инициативата „Европейска нощ на музеите”- хората да бъдат въвлечени активно в културния живот на града, да открият или допълнят знанието си за красиви и стойностни културни пространства, да им вдъхнат чрез присъствието си в тях нова емоция.