НОВИНИ

Представяне изложбата „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България 1940-1944г.“ в Словакия

19/05/14

Събитието се състоя на 13 май 2014г. в Братислава и бе част от програмата  за отбелязване на Деня на Европа в Словакия. Посланикът на България Маргарита Ганева откри изложбата. Специална лекция по повод драматичните събития и подвигът на българския народ бе изнесена от д-р Албена Танева, директор на Центъра за еврейски изследвания към СУ „Климент Охридски”.

Изложбата е под патронажа на словашкия министър на културата Марек Мадярич и в сътрудничество с Музея на еврейската култура. При откриването, директорът на Музея проф.д-р Павол Мещян подчерта ролята на българското гражданско общество за спасението на евреите в нашата страна и направи съпоставки със ситуацията в тогавашна Словакия, намираща се в сходно на България положение.

Специален гост на откриването бе президентът на Словашката република – Иван Гашпарович. Сред официалните лица бяха също така: зам.-председателят на словашкото Национално събрание – Яна Лашакова, държавният секретар на Министерството на културата – Иван Сечик. Посланици и дипломати от посолствата на Австрия, Албания, Беларус Гърция, Германия, Дания, Израел, Испания, Полша САЩ,  Словения, също уважиха събитието.

В периода 2-27 април т.г. изложбата гостува в гр. Банска Бистрица, където бе представена в Музея на Словашкото народно въстание. В Братислава ще бъде представена до края на юни 2014 година.