НОВИНИ

100-годишнината от рождението на Борис Христов

15/05/14


Тази година световната културна общественост отбелязва стогодишнината от рождението на оперния артист Борис Христов , годишнина, която е включена в културния календар на ЮНЕСКО за 2014 г.

Редица събития в чужбина отбелязват юбилея на големия артист. Освен концерти и музикални изяви на български изпълнители ще бъдат показани и различни мултимедийни презентации. Българските посолства по света подготвят по повода програми, които включват и българските общности в отбелязването на годишнината.
В рамките на националната програма по повод честването на Борис Христов в Националната Академия Санта Чечиля в Рим, ще бъде представен документален филм, създаден с подкрепата на Културния институт към министъра на външните работи „Молитвата на Борис Христов“ и изложба. Те запознават с посланията, които големият български бас завещава чрез своите записи на църковнославянските песнопения. Събитието ще се проведе на рождения ден на Борис Христов – 18.05.2014 г. В престижни комплекс „Парк на музиката” в Рим две поредни недели през май са посветени на Борис Христов с представянето на фотографии и документи от архива на певеца.
Във Вашингтон честванията на юбилея бяха организирани паралелно с отбелязването на Деня на Европа - 9 май, когато българското посолство бе домакин на музикална проява, организирана съвместно с Българското музикално общество във Вашингтон - оперен концерт с подбрани песни и арии от репертоара на Борис Христов, по повод на 100-та годишнина от неговото рождение. Специално участие взеха Генко Гешев и Иво Калчев – ръководители на музикални департаменти в американски висши училища.
За акцент в програмата са избрани изпълненията на знаковите за кариерата на знаменития български бас изпълнения на „Приспивна песен“ от цикъла „Песни и танци на Смърта“ и умирането на цар Борис от операта “Борис Годунов“ на руския композитор Модест Мусоргски. Концертът е осъществен като част от програмата на българското участие в Европейски месец на културата, провеждан ежегодно във Вашингтон.
Предстои отбелязване на юбилея и в Берн. На 26 май 2014 г. там ще се състои концерт на симфоничен оркестър „Симфониета София“ с диригент Нели Банс – българка по произход, която живее в Женева. Посланик Плугчиева ще открие концерта с празнично приветствие.
 
 
Презентации - тук