НОВИНИ

Изложбата „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България” продължава представянето си в Швеция

16/01/14

На 21 януари 2014 г. в музея „Културен” в гр. Лунд, разположен в Южна Швеция, ще бъде открита адаптирана версия на шведски език, предназначена за шведската публика, на изложбата „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България”. Изложбата ще бъде официално представена на 27 януари - Международният ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста.

Поканени са представители на областната управа Сконе, от гр. Малмьо, на местната управа в гр. Лунд, посланикът на Израел в Кралство Швеция, преподаватели и изследователи в Лундския университет, представители на българското църковно дружество, регистрирано като Българска православна църква „Света Богородица” в Южна Швеция, представители на бизнеса в Южна Швеция.

Изложбата с адаптирано заглавие: „Да се направи разлика: да се спаси живот. Силата на гражданското общество по време на Холокоста: българската история 1940-1944” ще бъде изложена в музея в Лунд от 21 януари до 28 февруари 2014 г. Експозицията на шведски език е съвместен проект между музея „Културен” в Швеция и Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България, както и Центъра за еврейски изследвания към СУ „Св. Климент Охридски”.  

В рамките на възпоменаване на жертвите на Холокоста, на 27 февруари 2014 г., от 14 ч., в музея „Културен”, ще бъде прожектиран филмът „Отвъд хватката на Хитлер”, които проследява спасяването на около 50 000 евреи от депортиране в хитлеристките концентрационни лагери между 1941-1943 г.

Повече информация на шведски език за събитието в Лунд, може да се намери на интернет-страницата на „Културен” на адрес: http://www.kulturen.com/utstallningar/kommande-utstallningar/att-gora-skillnad-att-radda-liv/

Първото представяне на изложбата (на английски език) в Швеция бе направено на 8 април 2013 г. в Дома на Европа – седалище на представителството на Европейската комисия в Стокхолм. Експозицията се представи в рамките на националната инициатива за отбелязване на 70-та годишнина от Холокоста. Програмата включваше още приветствие на посланик Светлан Стоев, презентация на изложбата от г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България и публична лекция на д-р Албена Танева, директор на Центъра за еврейски изследвания към СУ „Св. Климент Охридски”. Специален гост на събитието беше председателят на шведския парламент (Риксдаг), г-н Пер Вестербери. Представители на шведски институции – на политически партии и комисии в парламента, министерството на външните работи, академични среди, неправителствени организации, еврейската общност, общността на оцелелите, бизнесмени, интелектуалци, представители на медиите бяха сред гостите на проявата в Дома на Европа в Стокхолм. Присъстваха представители на Европейската комисия в Швеция и на Европейския институт за еврейски изследвания. Свои представители изпратиха около 50 дипломатически мисии в Стокхолм, а сред посланиците-гости на откриването бяха ръководителите на мисиите на Израел, Русия, Япония, Бразилия, Гърция, Сърбия, БиХ, Македония, Хърватия, Румъния, Финландия, Унгария, Австрия, Белгия, Азербайджан, Грузия, Чили, Индонезия, доайенът на дипломатическия корпус – посланикът на Ел-Салвадор и др.