НОВИНИ

Изложбата „Светлината на буквите“ в Белград

18/11/13
06/11/2013

По повод Деня на народните будители, на 4 ноември 2013 г. в галерията на Дом Омладине в Белград беше открита изложбата „Светлината на буквите“ , посветена на 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий и предоставена със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи - инициатор за нейното създаване. Пред многобройна публика слово произнесоха директорът на Дом Омладине Марко Стоянович, посланикът на Р България в Белград Ангел Димитров и съ-авторът на изложбата доц. Вася Велинова. В голямата зала на Дом Омладине беше представен и документалният филм на Бойко Василев, посветен на делото на Методий - „По-големият брат“.

На откриването присъстваха представители на дипломатическия корпус, културните и академичните среди, студенти от лектората по български език към Белградския университет, българската общност и журналисти. Те проявиха подчертан интерес към изложбата и придружаващата я брошура на проф. Аксиния Джурова и доц. Вася Велинова. За представянето в Белград експозицията и филмът бяха преведени на сръбски език, а събитието е отразено в основните сръбски ежедневници, включено е и в справочниците за културния живот в Белград.

Изложбата, която представя най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х – ХVІІІ в., ще продължи до 12 ноември т.г.