НОВИНИ

Официално стартира процедурата по избор на българската Европейска столица на културата 2019

18/11/13
18/10/2013


Кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Шумен и Габрово представиха официално на 18 октомври в Министерството на културата кандидатурите на градовете си за Европейска столица на културата през 2019 г.

Инициативата "Европейска столица на културата" датира от юни 1985 година, а идеята е на Мелина Меркури. Оттогава до днес повече от 40 града са били "културни столици". Освен престиж за тях, това събитие е единствен по рода си стимул за развитието им чрез обогатяване на културния живот, творческо разнообразие и сближаване на европейските народи.

С представянето на кандидатурите, които ще бъдат оценявани в два етапа (до края на тази година и до края на следващата) фактически стартира пълноценната кампания на градовете кандидати.

Само един от всички български градове ще бъде удостоен с престижната титла "Европейска културна столица". За 2019 г. той ще трябва да подготви и предложи целогодишна културна програма със събития и инициативи, които да привлекат публика и артисти от цяла Европа.