НОВИНИ

Българска изложба в Нощта на изкуствата в Хелзинки, 22 август 2008

18/08/08

Две изложби, организирани от Българското посолство, представят изкуството от България в традиционната Нощ на изкуствата  (Taiteiden Yö) в Хелзинки на 22 август 2008 г.

Изложбата „Изкуството на българската книга” беше показана в Дома на Европа (Pohjoisesplanadi 31) от 22 до 25 август 2008 г. Изложбата съдържа някои от забележителните постижения в областта на илюстрацията и графичния дизайн в България от началото на деветдесетте години на миналия век насам. Колекцията включва илюстрации на детска литература, илюстровани енциклопедични издания, исторически книги, корици, дизайн на типографски шрифт и калиграфия. Сред авторите са известни илюстратори и графици като Виктор Паунов, Тоня Горанова, Цвятко Остоич, Венелин Вълканов, Севда Потурян, Ясен Гюзелев, Сияна Захариева, Яна Левиева.
На откриването на експозициията в сградата на представителството на Европейската комисия и парламент в центъра на Хелзинки слово произнесоха посланик Пламен Бончев и директорът на Културния институт г-жа Людмила Димитрова.

Изложбата "Български сценичен плакат” беше открита  в Галерията за творчески плакати - Cable Factory (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C) и ще посреща многобройната публика на този творчески център от 22 август до 31 октомври 2008 г. Експозицията съдържа 80 български постера от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат, което се превежда в София от 14 години насам като представяне на съвременното плакатно изкуство в света, посветено на различни сценични форми като драматичен театър, опера, балет, оперета, музика,  цирк, куклен театър, пантомима, концерти, фестивали, вариете, популярна музика и др.

Двете изложби са представени със съдействието на Държавния културен институт и са част програмата „Пътуващи изложби”. На откриването присъстваха многобройни представители на дипломатическия корпус в Хелзинки, представители на финландските държавни институции, културни и обществени дейци, журналисти, както и представители на българската общност във Финландия.