НОВИНИ

Пресконференция в СГХГ

18/11/13
03/10/2013

На 02 октомври в залите на Софийска градска художествена галерия се проведе пресконференция по повод удостояването на бившия швейцарски посланик в България г-н Гауденц Б. Руф с ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ / Първа степен. Организатори на събитието са Софийска градска художествена галерия и Държавният културен институт при министъра на външните работи. Сред гостите бяха художници, куратори, носители на наградата „Гауденц Б. Руф” за ново българско изкуство, членове на журито, представители на различни културни институции в София, журналисти.

Главният куратор на СГХГ д-р Мария Василева запозна присъстващите с историята на отличието в контекста на дейността на г-н Руф и приноса му за развитието на съвременната българска култура. Специално беше изтъкната заслугата на българския посланик в Швейцария Н.П. г-жа Меглена Плугчиева за щастливата развръзка на тази история с връчването на ордена в Берн на 12 септември тази година.

В речта си директорът на ДКИ при МВнР д-р Людмила Димитрова заяви съпричастността на управляваната от нея институция към каузата за подкрепа и популяризиране на младото българско изкуство.

Г-н Руф, сърдечно аплодиран от гостите, заяви своите намерения да продължи да развива програмата си в България, стараейки се да привлече свои последователи в частното меценатство и благодари на г-жа Плугчиева и всичките си съмишленици в страната.