НОВИНИ

Международен ден за действия против ядрените опити

29/08/13

На 28 август 2013 г. в галерия „Мисията” на Държавния културен институт беше открита документална изложба, посветена на Международния ден за действия срещу извършване на ядрените опити. Този ден е учреден през 2009 годна от ООН по инициатива на Казахстан – страната, за която може да се каже, че е най-пострадала в мирно време от извършваните в продължение на 40 години почти 500 взрива на изпитателния полигон Семипалатинск.

Изложбата се организира по инициатива на Посолството на Република Казахстан в София и представя хронология на гражданските акции, които довеждат до прекратяването на ядрени опити на територията на Казахстан през 1991 година. В тази връзка Посолството на Република Казахстан в София организира ежегодно събития за отбелязването на този ден, на историческия опит и на посланията, които той носи.

Пред гостите на откриването на експозицията г-н Ангел Величков, заместник министър на външните работи на Република България подчерта принципната позиция на България по отношение забраната на ядрените опити и препятстването разпространението на оръжията за масово унищожение. В поздравителните си думи Н.П. Темиртай Избастин  - ръководител на дипломатическата мисия на Република Казахстан в България – подчерта усилията на страната да бъде катализатор в международен план за ограничаване на ядрените оръжия и глобалната стабилност.

Изложбата е отворена за посещения до 10 септември 2013 г. в работното време на галерията.