НОВИНИ

Дебют на Даниела Георгиева в Sariev Contemporary

28/08/13
От 6 септември до 28 октомври 2013 галерия Sariev Contemporary в Пловдив представя изложбата на Даниела Георгиева „Стаи и възли” като част от програмата „Фон: млади автори 2013”. Авторката е родена през 1979 г. в Пловдив. Завършва Kunstakademie Duesseldorf в Германия, където учи в майсторския клас на проф. А. Р. Пенк. Живее и работи в Дюселдорф.

“Стаи и възли / Възли и стаи” е не само заглавието на първата самостоятелна изложба на Даниела Георгиева в България, но и свързваща тема и постоянен мотив в артистичната й практика.
В работите си върху хартия, например, тя съчетава рисунки с изрезки от списания и други печатни медии, а инсталациите й са многопластови конструкции от текстил и пластмаса, свързани помежду си с връв, прежда или друг материал. Във фотографиите и филмите й се смесват реди-мейд образи и мотиви със специално режисирани сцени и хартиени и текстилни колажи.
Затова “възлите” в творчестовто на Георгиева са от една страна буквално възли (най-често в инсталациите и текстилните работи), а от друга – начин да бъде описана техниката на напластяване на материали, както и често използвания в творчеството й колажен принцип.
В някои от по-новите си работи, Георгиева създава филигранни конструкции, напомнящи човешка коса, листа и подобни на птичи пера форми. Във формално отношение те служат като абстрактни елементи на композицията, но едновременно с това създават възможни посоки за асоциации.
Принципите на свързване и напластяване и виртуозната комбинация помежду им могат да бъдат открити в повечето работи на Даниела Георгиева. Основните теми в тях са човешкият и растителен живот, пречупен през индивидуалния артистичен поглед на авторката и осмислен от разсъжденията й върху движещите сили и крехкостта на природата.

                                             Фридерике Шулер, куратор на изложбата

В рамките на платформата „ФОН: млади автори” Галерия Сариев ежегодно организира дебюти на малко познати или неизвестни имена на българската сцена. Досега в програмата са представени: Кирил Кузманов и Светослав Мичев (2010, куратор: Владия Михайлова), Лубри (2011, куратор: Вера Млечевска) и Зоран Георгиев (2012, куратор: Правдолюб Иванов).
Изложбата „Стаи и възли” се реализира със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи.